خدمات cncچوب و mdf

حكاكي -برش منحني -منبت -مشبك-بر چوب و mdf

آشنائي با انواع mdf

۱۰۹ بازديد

توسكا: Alnus

دو گونه توسكاي قشلاقي و ييلاقي به نام هاي علمي Alnus subcordate و glutionose alnus درايران وجود دارد.نام هاي محلي توسكا،تسكا و توسه است.چوب درون نامشخص ،رنگ كرم مايل به قرمز،دواير ساليانه پهن با حدودنسبتا"مشخص و موجدار درمقطع عرضي وپره چوبي آجري شكل قرمز در مقطع شعاعي و دوك هاي ظريف(پره ها)در مقطع مماسي ازخصوصيات ظاهري چوب است.
چوبي نيمه سنگين تا سبك است كه به دليل پراخت و رنگ پذيري شكاف خوري و ابزار خوري خوبدر صنعت مبلمان مصرف دارد ولي كم دوام بوده كه البته در آب دوام قابل توجهي دارد.بيشترين ميزانفروش را در بازار چوب فروشان پس از راش را داراستو كه البته در حال حاضر مهمترين ورد مصرفآن طبق امار موجود در كارخانه جات تخته لايه سازي آن در برابر آب در ساختن بناهاي آبي نيز مصرف مي شود قيمت چوب توسكا به صورت الواري در سال بوده است.

 

راش: Brish

نام علمي اين چوب Faguskhl نام فارسي و بومي راش و مرس و نام انگليسي آن Beech است.از خواص ظاهري چوب راش درون نامشخص و به رنگ كرم مايل به قرمز است.دواير ساليانه فشرده و در نتيجه در مقاطع طولي داراي خطوط كم و بيش مشخص ناشي از آن است. از بارزترين خصوصيات آن شايد بتوان به پره هاي چوبي در مقاطع طولي اشاره كرده كه در مقاطع شعاعي به پرمگسو در مقاطع مماسي به دوك معروفند و اين پره ها به صورت لكه هاي قرمز ديده مي شوند چه بساگاهي اين پرمگس هاي زيبا عيب محسوب مي شوند چرا كه به عقيده نجاران اين بخشهاي چوب پس از رنگ كاري سياه مي شوند.
گونه راش چوبي نيمه سنگين و داراي بافتي همگن است. و تقريبا" مقاوم در برابر حشرات و قارچهاست.گرد بينه هاي درجه۱ و ۲راش در ايران بيشتر به مصرف كارخانجات روكش و تخته لايه مي .بنا به اطاعات بازار به دليل بافت همگن و درجه سختي مناسب اين چوب بيشترين تقاضا را براي خريد به منظور تهيه مبل در بازار دارد.
همچنين به دليل قابليت آغشتگي با انواع محلولهاي حفاظتي بيشترين گونه مصرفي در كارخانه هاي اشباع است.البته اخيرا" گونه هاي خارجي راش از طريق آذربايجان وارد ايران شده است كه بنا به اعداي مبل سازان و فروشندگان چوب كيفيت چوب راش ايراني را ندارد ولي به دليل ابعاد و رطوبت مناسب تخته ها ميزان ضايعات كمتري در امر فرآيند توليد دارد.

 

افرا: maple

اين خانواده داراي گونه هاي مختلفي در ايران است از جمله مي توان افرا پلت،افرا شيردار وكيكم را نام برد. بزرگترين و فراوانترين افراي ايران اپلت با نام علمي insigne bosso و نام انگليسي maple hs است.اين گونه چوب درون نامشخص، چوب سفيد مايل به كرم با درخشندگي كم و بيش صدفي دارد. دواير ساليانه به دليل فشردگي چوب تابستان در مقطع عرضي كاملا"مشخص و مقطع مماسي نقوش مواج و در مقطع عرضي نقوش رگه اي مانند ايجاد كردهاست كه پره هاي چوبي ظريف و قهوه ايرنگ و براق در دو مقطع مختلف طولي به صورت طولي به صورت لكه ها و دوك ها نمايان است.
چوبي نيمه سنگين با پرداخت آسان و هم كشيدگي كم باعث شده تا در صنعت مبلمان و روكش گيري جايگاهويژه اي داشته باشد.

 

چوب روسي:

واژه چوب روسي در بازار چوب ايران به هر نوع چوب سفيد رنگ وارداتي از روسيه تلقي مي شود و كاربرد آن هم چنان تفاوتي نمي كند در حاليكه اين چوبه سفيد خودشامل گونه هاي كاملا" متفاوت چون نراد،نوئل و انواع كاجها مي شوند.
همچنانكه گفته شد يكي از گونه هاي چوبي كه به چوب روسي معروف استabies يا نراد است كه نام رايج آن در دنيا fir و aspen است.اين چوب فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفيد مايل به قرمز،فاقد مجاري سمغي ،راست تار ،سبك ،واكشيدگي و هم كشيدگي كم ،قابليت ترك خوردن كم هنگام خشك شدن ،بسيار خوش كار ، سمباده خوري خوب، ميخ خوري و پيچ خوري عالي هستند ولي با وجود تمام مزايا به راحتي در مقابل قارج ها درچار مرض لكه آبي يا لكه قرمز مي شود و از استحكام آن مي كاهد.حشرات نيز علاقه زيادي به لانه گزيني و تخم گذاري در آن دارد و بايد توجه داشت كه چوبها داراي رگهقرمز به هنگام خشك شدن كاما" تاب برمي دارد
اين چوب به علت سبكي و ضريب الاستيته از بهترين چوب ها براي اسكلت ساختمان هاست . الياف بلند وخمير سفيد آن در كاغذ سازي مصرف فراوان دارد. در ايران اين چوب غالبا" در صنايع مبلمان استفاده مي شوند.

 

ماهاگوني يا آكاژو:

آكاژو ها به دو دسته آكاژويي آمريكايي و افريقايي تقسيم مي شود كه اغلب آكاژويي افريقاييي دربازار ايران يافت ميشود. نام علمي اين گونه khaya inveeuonsis و از خانواد miliacea است. نام هاي محلي متفاوتي در كشور هاي مختلف آفريقا دارد .درون چوب قرمز رنگ و برون چوب نازك سفيد مايل به صورتي رنگ دارد.بافت يكدست و وجود پرمگسهاي درخشان و براق كه با تغير جهت نوردرخشش متفاوتي دارند از ويژگي هاي شاخص اين چوب است.در مقطع شعا عي نقوش نواري صذفي و در مقاطع مماسي نقوشي متنوع چونموجي مجعد جناغي دارد.كه يكي از پر مصرف ترين چوبهاي دنيا براي تهيه روكش هاي قيمتي است.به دليل هم كشيدگي و واكشيدگي كم در هنگام خشك شدن كمتر دچار عيب مي شود.ضربه پزيري خوب،پرداخت عالي ،پيچخوري و ميخ خوري بالا ازخوصصيات بارز اين چوب است وليرنگ پزيري و واكس خوري بايد همراه با بتونه كاري انجام شود.در تهيه روكش و مبل سازي بيشترين مصرف را داراست.
به دليل ضربه پذيري و ضرريبه الاستيسيته بالا در تهيه قايقهاي بادباني و تفرحي مناسب است. لازم به ذكر است كه چوب هاي ديگري نيز تحت عنوان آكاژو در بازار ديده مي شوند كه اسامي واقعي انها سيپو ،كيسپو و ساپلي است.

از جمله خصوصياتي كه باعث ايجاد كاربردهاي متنوع (MDF) شده عبارتند از :

۷۸ بازديد
  • خصوصيـات فيزيـكي و مكـانيكي بالا

  • دامنه وسيع دانـسيـته (وزن مخـصوص) ، ضخامت و ابـعاد MDF قابل توليد

  • قابليت ابزار خوري ، ماشين كاري و سنباده زني

  • سطوح صاف و متراكم

  • قابليت شكل پذيري و لبه هاي صاف

  • عدم وجود معايب چوب

  • پروفيل دانسيته يكنواخت و همگن

  • قابليت انجام رو سازي هاي مختلف همچون انواع روكشي هاي چوبي و غير چوبي، رنگ آميزي و غيره

  • پايداري ابعاد و مقاومت به فشرده شدن

  • زيبايي ظاهري، طبيعت ملايم و ظريف و حالات شبيه به چوب

  • قيمت مناسب

 

تـوليـد انواع مختـلف اين محصول در جـهان دامنـه كاربـرد آن را بـسيـار وسيـع كرده است. امروزه مي توان تخته فيبر هاي نيمه سنگين MDF بسيار متنوعي از جمله تخته هاي سه لايه يا يكنواخت و همگن،تخته هاي نازك و ضخيم در ابعاد مختلف، تخته هايي با فرم آلدئيد، كم فرم آلدئيد يا بدون فرم آلدئيد، تخته هاي تبديل به سايز شده، روكش شده، لبه چسبانده، نقش برجسته، قالب گيري شده، ابزار خورده، پروفيل شده، با دانسيته هاي بسيار متنوع (كم يا زياد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و... را در بازارهاي جهاني يافت.

MDF و خواص آن

۱۱۶ بازديد


ام‌دي‌اف (MDF) مخفف واژه Medium Density Fiberboard است كه جزو فرآورده‌هاي چوبي محسوب مي‌شود. MDF نوعي تخته فيبر است كه به روش خشك توليد مي‌گردد. چگالي آن بين ۶۵۰ تا ۸۰۰ كيلوگرم بر متر مكعب است.

ام دي اف را پس از توليد مي‌توان روكش نمود. روكش‌هاي تزييني علاوه بر زيبايي به دوام و كاربرد آن در محيط‌هايي مانند آشپزخانه كمك مي‌كند. روكش ملامينه متداول ترين نوع روكش براي MDF مي‌باشد كه در آن فرايند كاغذ دكوراتيو آغشته به رزين تحت فشار و حرارت بر روي تخته چسبانده مي‌شود.



اين محصول ضمن دارا بودن خواص شبيه ساير اوراق فشرده چوبي داراي برخي خواص برتر نيز مي باشد كه باعث ارتقاء بازار آن در بين ساير اوراق فشرده چوبي مانند تخته خرده چوب (نئوپان)، تخته لايه، تخته فيبر سخت و ... شده است . در واقع اين محصول (MDF) ابتدا بعنوان جايگزين اوراق فشرده چوبي مطرح بوده و سپس در كاربردهاي جايگزين چوب نيز بكار رفته است. در حال حاضر دامنه كاربردهاي آن روز به روز در حال افزايش است . از جمله خصوصياتي كه باعث ايجاد كاربردهاي متنوع (MDF) شده عبارتند از :
• خصوصيـات فيزيـكي و مكـانيكي بالا
• دامنه وسيع دانـسيـته (وزن مخـصوص) ، ضخامت و ابـعاد MDF قابل توليد
• قابليت ابزار خوري ، ماشين كاري و سنباده زني
• سطوح صاف و متراكم
• قابليت شكل پذيري و لبه هاي صاف
• عدم وجود معايب چوب
• پروفيل دانسيته يكنواخت و همگن
• قابليت انجام رو سازي هاي مختلف همچون انواع روكشي هاي چوبي و غير چوبي، رنگ آميزي و غيره
• پايداري ابعاد و مقاومت به فشرده شدن
• زيبايي ظاهري، طبيعت ملايم و ظريف و حالات شبيه به چوب
• قيمت مناسب
تـوليـد انواع مختـلف اين محصول در جـهان دامنـه كاربـرد آن را بـسيـار وسيـع كرده است. امروزه مي توان تخته فيبر هاي نيمه سنگين MDF بسيار متنوعي از جمله تخته هاي سه لايه يا يكنواخت و همگن،تخته هاي نازك و ضخيم در ابعاد مختلف، تخته هايي با فرم آلدئيد، كم فرم آلدئيد يا بدون فرم آلدئيد، تخته هاي تبديل به سايز شده، روكش شده، لبه چسبانده، نقش برجسته، قالب گيري شده، ابزار خورده، پروفيل شده، با دانسيته هاي بسيار متنوع (كم يا زياد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و... را در بازارهاي جهاني يافت.
فرآيند توليد
ابتدا گرده بينه‌ها و يا مقطوعات چوبي در بخش چيپر به صورت چيپس درآمده و سپس چيپس‌ها در ريفاينر دفيبره مي‌شوند. الياف جداشده با چسب مخلوط گرديده و به رطوبت مناسب مي‌رسند. مخلوط الياف و چسب در فرمينگ بصورت كيك درآمده و در پرس فشرده مي‌شوند. تخته‌ها پس از سرد شدن اندازه‌بري شده و بسته‌بندي مي‌گردد.
روشهاي استفاده از MDF در صنعت
تخته فيبر نيمه سنگين فارغ از خصوصيات و ويژگيهاي آن( MDF معمولي و يا خاص) در صنعت به صورت هاي خام يا روكش شده استفاده مي شود. موارد كاربرد MDF به صورت خام اندك بوده و معمولاٌ در بازار نهايي مصرف كالاي ساخته شده از تخته فيبر نيمه سنگين ،ازMDF روكش شده و يا رنگ شده استفاده شده است. روش هاي استفاده از تخته فيبر نيمه سنگين به طور خلاصه در ذيل آمده است:
- ورقهاي خام ( بدون روكش)
- ورقهاي روكش شده و لبه هاي ابزار خورده
- پروفيل هاي روكش شده
- چسباندن پروفيل هاي MDF روي صفحات

ابعاد MDF به طور معمول عبارتند از:
4100*1830 (ابعاد به ميليمترمي باشد)
3660*1830
2440*1830
2440*1220
البته اغلب سايزهاي وارداتي از ايتاليا 4100*2100 و از كشور اتريش 2800*2070 و 2600*2070 مي باشند.
ضخامت هاي توليدي و معمول نيز به شرح زير مي باشند: 3 ، 4، 6 ،8 ،10 ،12، 16، 18، 20 ، 25 ، 32، 38 ميليمتر طبق اظهاردبير انجمن چوب ايران تقاضا براي MDF به طور تخميني بالغ بر 140 هزار تن در سال ميباشد. در بازار ايران در حال حاضر ابعاد بزرگتر طرفدار بيشتري دارد . با توجه به اينكه ضخامتهاي مختلف هر كدام كاربرد خاص خود را دارند ولي ضخامتهاي كمتر در حد 3 ميليمتر كه معمولا براي درب سازي استفاده مي شوند و ضخامتهاي بالاتر در حدود12، 16 و 18 ميليمتر ازخريدار بيشتري برخوردار است. البته در مورد خريدار جزئي MDF روكش شده رنگ روكش نيز نقش زيادي دارد.
انواع MDF با خواص ويژه
به طور كلي مي توان تخته فيبرهاي نيمه سنگين را از نظر خواص و ويژگي هاي آنها در دو گروه ،تخته فيبر نيمه سنگين با خواص معمولي و يا خواص ويژه طبقه بندي كرد: تخته هاي صنعتي خاص داراي ويژگي هايي علاوه بر مشخصات معمول MDF هستند كه با اعمال تغييرات در پروسه توليد، با استفاده از چسب هاي مختلف يا مواد افزودني گوناگون توليد مي شوند. بعضي از انواع MDF هاي خاص و موارد استفاده آنها به شرح زير هستند.
MDF نازك (Thin MDF)
اين تخته‌ها به كلاسهاي خيلي نازك mm8/1 تا mm 5/2 ، و از 5/2 تا 6 ميلي مترو 4 تا 6 ميلي متر تقسيم مي شوند(استاندارد EN-622-5 ) كه در كاربردهاي مختلف مورد استفاده قرار ميگيرند. از موارد كاربرد عمومي MDF هاي نازك، كف كشوها، پشت كابينت ها، رويه درها و ... مي باشد. تمام روسازي قابل انجام روي MDF معمولي روي MDF نازك نيز اجرا ميشود. از ساير موارد كاربرد MDFهاي نازك عبارتند از: ديوار كوب ها، پوشش هاي سقف، غرفه هاي نمايشگاهي، صنايع اتومبيل سازي، رويه لاستيك زاپاس(يدك) پشت صندلي، رويه در، توليد تخته هاي انحناءدار و ... مي باشد.
MDF ضخيم(Thick MDF)
MDF هاي ضخيم طبق استاندارد EN-622-5 به كلاسهاي 45-30 ميلي متر و 60-45 ميلي متر تقسيم شده اند و جهت ساخت سازه هاي معماري، ستونها، پايه هاي ميز ، طاقها، رويه كاري(كابينت)، كف نيمكت و كلا" مواردي كه صفحات ضخيم و بزرگ با خواص ماشين كاري (خصوصا" عميق) مسطح و با سطوح صاف نياز است ، استفاده مي شوند.
مقاوم در برابر رطوبت
توليد MDF با خاصيت مقاوم در برابر رطوبت بيشتر براي مصارف در رطوبت نسبي محيط حداكثر 80% با بهبود چسب اوره فرمالدئيد معمولي مورد استفاده در توليد MDF يا استفاده از يك چسب ضد رطوبت جايگزين امكان پذير است. تمام خصوصيات مثبت MDF معمولي در اين نوع تخته‌ها به اضافه استحكام طولاني تر و تغيير ابعاد كمتر در اثر رطوبت موجود است. طبق استاندارد EN-622-5 دو نوع كلاس براي اينگونه تخته‌ها وجود دارد. يكي MDF.H براي استفاده هاي عمومي در محيط مرطوب و ديگري MDF.HLS كه براي استفاده اوراق متحمل بار در محيط مرطوب مي باشد. موارد استفاده MDF مقاوم در برابر رطوبت عبارتند از: مبلمان حمام و دستشويي، كابينت دور ظرفشويي، كف پوشها، پنجره ها، پله‌ها ، پروفيلهاي خاص و...
مقاوم در برابر حشرات و قارچ ها
براي اين منظور مي توان MDF ها را با پوشش هاي ضد آتش پوشاند يا مواد و نمك هاي خاص ضد آتش تيمار كرد. ولي بهترين راه اضافه كردن مواد ضد آتش در حين پروسه توليد است. موارد مصرف اين نوع تخته‌ها بعنوان مثال: پوشش ديوارها، پارتيشن ها، قفسه فروشگاههاو... مي باشد.
MDF با وزن مخصوص بالا(High Density Fiberboard)
MDF هاي استاندارد معمولي با ضخامتهاي 19-12 ميلي متر معمولا" داراي دانسيته kg/m 800-650 هستند. دانسيته هاي بالاتر يعني بالاي 800 نيز توليد و عرضه مي شود. در واقع با اضافه كردن فيبر، چسب و فشار در حين پروسه توليد اوراق سنگين تر توليد مي شود ، افزايش دانسيته قابليت هاي ماشين كاري و سطح سازي (رنگ، روكش و...) را افزايش ميدهد و نيز خصوصيات مكانيكي و فيزيكي MDF نيز بهبود مي يابد. از موارد استفاده اين نوع MDF هاي سنگين (HDF) عبارتند از: كف پوشها، پله ها، قفسه هاي صنعتي، ميز كار و...
MDF با وزن مخصوص پائين(Low Density Fiberboard)
LDF با وزن مخصوص kg/m 650-550 و ULDF با وزن مخصوص زير kg/m 550، جهت استفاده در مواردي كه وزن كمتر مورد نياز است و نيازي به استحكام بالا وجود ندارد يا در مواردي كه خواص عايق صدا بودن مورد نياز باشد توليد و عرضه مي شود. اين MDF ها جهت ساخت پروفيلهاي تزئيني معماري، ساخت غرفه هاي نمايشگاهي و كلا" مواردي كه جابجايي با دست مورد نياز است و نيز حمل و نقل و ابزار خوري سريع مورد نياز است، كاربرد دارد.
MDF با روكش هاي تزئيني (Decorative surfaced MDF)
مهمتـرين و غيـر قـابـل تفكيك ترين كاربرد يا آماده سازي MDF جهت كاربرد نهايي، روسازي آن و خصـوصـا" روكش كردن آن مي باشد. انجـام عمليـات روكـش كردن MDF امـروزه جـزء خدمات ضروري توليدكنندگان MDF به خريداران مي باشد بطوريكه معمولا" اكثر كارخانجات بزرگ توليد MDF داراي خطوط روكشي هم هستند. انواع روكش ها شامل روكش هاي چوبي (گونه هاي مختلف)، كاغذي، ملامينه، PVC و... ميشوند.
MDFهاي قالب گيري شده
در اين روش تخته MDF به شكل خاصي كه در پرس به آن داده مي شود توليد مي شوند مانند رويه درهاي طرح دار و حالت دار، يك تكه MDF يا در كابينت و كشو و پنجره و... . اين محصولات را مي توان به راحتي روكش نمود(پرس ممبران) و عرضه بازار مصرف كرد. اخيراً واردات اين رويه درها به ايران در حال رونق گرفتن است
MDF هاي قابل انعطاف
بوسيله يك پيش تيمار شيميايي روي MDF با تركيبات الكالين، مي توان به آن خواص پلاستيك (موقتي) و قابليت انعطاف و شكل پذيري را داد.